Beskrivelse
Lidt om Le Comte de Mercy
Det er svært at sige ungarsk vin uden at tænke på dessertvinen Tokaj. Ungarn har dog en del mere at byde på i deres i alt 22 vinregioner. Ungarns geografiske placering på højde med Bourgogne giver generelt gode betingelser for vinproduktion. Faktisk går vindyrkning i Ungarn helt tilbage til romerne og sågar kelterne, og i området Szekszárd dermed formentlig hele 2000 år tilbage. Nabokommunen hedder Tolna og hørte tidligere under Szekszárd. Herfra får vi vores ungarske Chardonnay, mens vores Pinot Noir kommer fra Pannonhalma i det nordvestlige Ungarn.
I syttenhundredtallet blev Tokai kendt i hele Europa og alt fra paver, admiraler, russiske zar osv. osv. drak de ungarske druer. I 1875 var Ungarn Europas anden største vinproducent efter Frankrig. Desværre blev Ungarn, som i resten af Europa, ramt af den gule vinlus Phylloxera fra USA, som ødelagde to tredjedele af de ungarske vinmarker. Ungarsk vin kom ikke op i samme gear igen og under kommunisttiden fra 1948-1989 blev kvantitet prioriteret over kvalitet.
Efter 1990 begyndte Ungarn igen at producere vin af god kvalitet, men på mange måder er det ikke lykkes at komme tilbage i Europa’s topliga. Dertil har de konkurrerende lande allerede for meget historie. Det betyder dog ikke at ungarsk vin skal underkendes og befinder man sig i Budapest er der absolut ingen grund til ikke at gå på en vinbar og bestille lokal vin. Kvalitet og pris hænger virkelig godt sammen og ungarerne… ja de er ikke blege for at drikke deres egen vin og er faktisk et af de mest vinkonsumerende lande i verden.
Ud over den lange historie som vinproducerende land, så er kvalitet vs pris lige præcis grunden til at vi har kastet os over Le Comte de Mercy. Vi synes, at det er fantastisk med vin fra “ikke-oplagte-lande”, men mener faktisk også, at man virkelig får rigtig meget kvalitet for pengene, når man bevæger sig ind i Ungarn.